Vanhempien asema kiusaamistilanteissa

 

Hyvin tavallinen kiusattujen lasten vanhempien kokemus on, ettei heitä ole kuultu tai ymmärretty sen hädän ja pelon keskeltä, mihin kiusaamiskokemus on heidät heittänyt. Vanhemmat kokevat lapseensa kohdistuvan kiusaamisen kipeänä, häpeällisenä ja vaikeana asiana. Siitä ei mielellään puhuta ja varotaan kenelle siitä kerrotaan. Usein puoliso on ainut jonka kanssa asiasta on voinut puhua. Lapsen vanhemman ollessa yksinhuoltaja, ei ehkä ole ketään aikuista, jonka kanssa asian voisi jakaa. Kokemuksen aiheuttama kipu vaikeuttaa asian jakamista.

Moni vanhempi kokee suurta avuttomuutta ja yksinäisyyttä yrittäessään saada lapseen kohdistuvan kiusaamisen loppumaan, koska ei pysty millään lailla hallitsemaan tilannetta. Usein toimintaympäristö sanelee ehdot. Se mitä vanhemmat kokevat olevan lapsen parhaaksi, ei välttämättä toteudu, vaan vanhemmat joutuvat seuraamaan vierestä lapseensa kohdistuvan väkivallan seurauksia.

Kun lasta kiusataan se vie vanhemmilta paljon voimia, aikaa ja resursseja, ja vaikuttaa perheen muihin lapsiin sekä perhesuhteisiin. Monen vanhemman kokemus on että he kohtaavat seinän, koska kiusaamiseen ei koulu- tai harrastemaailmassa suhtauduta tarpeeksi vakavasti, tai ongelma kielletään täysin. Vanhemmat kokevat voimavarojensa loppuvan jo paljon ennen kuin kiusaamistilanne on saatu selvitettyä. Vanhemmat kokevat toimintakyvyttömyyttä, syyllisyyttä, häpeää ja jopa depressiivisiä reaktioita sen seurauksena etteivät saa apua lapselleen. Vanhemmat saattavat traumatisoitua siinä missä kiusattu lapsikin.

Apua on vaikea saada, koska virallisella taholla ei ole resursseja huomioida kiusattujen lasten vanhempien tilannetta. Totuus on ettei asia niin sanotusti kuulu kenellekään! Siksi tukikeskus Valopilkku on olemassa, meiltä saat tukea omien tunteiden läpikäymiseen sekä neuvoja toimintatavoista, joista voi olla apua kiusaamistilanteessa.

Tueksi ja avuksi

Kouluissa ja harrastustoiminnoissa on yleisesti käytössä erilaisia kiusaamista ehkäiseviä menetelmiä, jotka omalta osaltaan vaikuttavat myönteisesti kiusaamisen vähenemiseen sekä sen käsittelemiseen. Tukikeskus Valopilkussa on kehitetty VAHVUUDET ESIIN! - kiusaamisen jälkihoitomalli® joka soveltuu niin kiusatun kuin kiusatun vanhempien tukemiseen.

Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä keskustella  ja etsiä sopivaa ratkaisua kiusaamistilanteeseen.