Olen entinen koulukiusattu

Kiusaamisen vaikutukset eivät lopu kun kiusaaminen loppuu. Usein vaikutukset alkavat näkyä vasta kiusaamisen loputtua ja joskus käy niin, että kun koulu loppuu ja elämässä eteenpäin jatkaminen olisi mahdollista, huomaa juttuneensa kokemukseensa, masentuu siitä eikä kykene etenemään elämässään haluamallaan tavalla. Silloin on hyvä tarttua asiaan ja pohtia mitä konkreettista voisi tehdä asian muuttamiseksi.

Mitä nopeammin pääset käsittelemään asiaan liittyviä tunteita ja ajatuksia, sitä nopeammin voit alkaa luoda tasapainoisempaa, kiusaamiskokemuksen vaikutuksista vapaampaa elämää, suuntautua eteenpäin ja alkaa toteuttamaan omia unelmiasi. On tärkeää käydä läpi niitä asioita ja tunteita, joiden takia koet vaikeuksia elämässäsi. Vain tarkastelemalla niitä  ja niihin liittyviä tunteita ennakkoluulottomasti, voit vapautua niiden taakasta. Vertaistuki on oiva tapa tarkastella kiusaamisen herättämiä tunteita ja omaa elämää hidastavia esteitä. Kun kokemuksensa jakaa toisen kanssa, se alkaa näyttäytyä eri valossa. 

Miten siis toimia kun haluat tukea kiusaamiskokemuksen työstämisessä? 

Puhu ystävälle tai läheiselle asiasta ja jos tuntuu, ettei se riitä, hae rohkeasti apua myös muualta.

Selvitä voisitko saada kekusteluapua Mielenterveystoimistosta, Kriisikeskuksesta tai muualta keskutelutukea tarjoavilta tahoilta.

Selvitä onko KELA-tuetun psykoterapian saaminen mahdollista sinun kohdallasi.

Selvitä paikkakuntasi muita mahdollisia tahoja, jotka tarjoavat apua tai tukea kiusaamista kokeneille, kuten seurakunnan diakoniatyö, erilaiset hankkeet tai yhdistykset.

Mitä voin itse tehdä oloni parantamaiseksi? 

Kun yksin miettii asioita, ei aina tule ajatelleeksi niitä yksinkertaisia muutoksia, joita jokainen meistä voi tehdä oman olonsa parantamiseksi. Jollekin metsässä käveleminen, leipominen tai hyvän kirjan lukeminen voi olla se, joka auttaa eteenpäin. Tee asioita, joista nautit ja jotka antavat sinulle iloa. Avaa keskusteluyhteys sisälläsi olevaan kiusattuun lapseen ja keskustele hänen kanssaan siitä, mitä toivomuksia hänellä on. Aikuinen minäsi voi ottaa vastaan lapsen tunteet ja lohduttaa häntä. Voit nyt antaa sisäiselle lapsellesi sen tuen, mitä se ei ehkä aiemmin saanut. 

Pohtimalla omia odotuksiasi ja toivomuksia voit selvittää mitä haluat elämältäsi nyt. On totta, että se mitä sinulle tapahtui kun sinua kiusattiin on väärin, eikä sitä olisi pitänyt tapahtua lainkaan. Kokemus on osa elämänhistoriaasi ja menneisyyttäsi, mutta voit päättää, ettet anna sen vaikuttaa elämääsi kielteisesti. Nyt voit alkaa laatia suunnitelmia loppuelämän toiveidesi toteuttamiseksi. Pienet askeleet voivat viedä suuriin lopputuloksiin, joten älä vaadi itseltäsi liikaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, vaan hae tukea jos koet sitä tarvitsevasi. 

Sinun ei tarvitse kärsiä koko loppuelämääsi kiusaamisen vaikutuksista vaan voit toipua siitä.